Mondraker Foxy Carbon All Mountain bike 2015

Az új Foxy Carbon, “A” mountain bike.

A Kerékpár – ahogy mi becézzük – a jövő kerékpárja a jelenben.

 

Majdnem három teljes éven keresztül dolgoztunk a színfalak mögött azon a kihívó projekten, aminek az eredményét most nyilvánosságra hozhatjuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk a trail kerékpárok új mércéjét, amihez minden mást hasonlítani fognak, hiszen nem csak geometriája és felfüggesztése forradalmi, hanem az alkalmazott technológiai újítások is.

 

A Foxy széria méltó, 10.-ik születésnapi ünneplése az új családtag, a Foxy Carbon bemutatása. A megnyerő külsőt a modern és esztétikus vonalvezetésének köszönheti a kerékpár. Kétség kívül ez volt az egyik legnagyobb kihívás az utóbbi években, hogy egy olyan kerékpárt állítsunk elő, ami design tekintetében egy műalkotás, ugyanakkor maximalizálja a merevség és súly hányadosát. Stealth Carbon vázcsövek és egyedülálló hátsó háromszög, Mondraker Forward Geometria, Zero Suspension System 140 mm-es rugóúttal, 27.5”-ös kerékmérettel és a 2.1 kg-os váz súllyal (M-es méretben a rugóstag nélkül).

 

Stealth Carbon technológia

A Stealth technológia az ipari tervezés és struktúra optimalizálás egyik legfejeltebb formája, amely a Mondraker felső kategóriás modelljeinek mindegyikében helyet kap. A Foxy Carbonnal egy picit még tovább toltuk a határokat, aminek köszönhetően sikerült egy olyan új formájú vázvezetést kialakítani, ami minden oldalról nézve gyönyörű megjelenést biztosít a kerékpárnak.

 

A túlméretezett első háromszög megtervezésénél tisztában voltunk azzal, hogy maximális merevséget szeretnénk elérni az első résznél: az elég erőteljesen lefelé hajló felső cső külön megerősített szerkezetével két helyen találkozik a fejcsővel. Az erősítés nem csak funkionális célokat szolgál, hanem a kerékpár megjelenésében is egyedülálló külsőt eredményez, így biztosan számíthatunk arra, hogy megfordulnak utána az utcán. A váz középrészét is újraterveztük, mert a Zero Suspension System mellett, itt is a maximális merevség és a carbon szövetek által kínált lehetőségének maximalizálása volt a cél. Az alumínium modellekhez képest kétségkívül a középrész körüli vázelemek voltak azok, amelyek a legnagyobb kihívást jelentették a tervezés során, de a sok munka nem volt hiábavaló, egy múzeumba illő, művészien kialakított váz lett az eredménye.

 

A Stealth Carbon technológiában is jellemezőek a lapos felületek és a szögletes vonalvezetés. Az alumínium modelleknél megszokott megnyerő külső mellett, az igényes szakértői tervezés és a carbon szövetek megmunkálásánál tapasztalható percizitás eredményeképpen egy különleges strukturális merevséggel rendelkező vázat kaptunk.

 

Természtesen az új Foxy Carbon is kompakt taperes fejcsővel, egy alumínium blokkból készült felső linkkel, 142x12-es hátsó tengellyel, 160 mm-es post mount hátsó fék felfüggesztéssel rendelkezik. Ezen felül le/felszerelhető első váltó adapter biztosítja azt, hogy az 1x11-es rendszereknél ne éktelenkedjen ott az opcionálisan első váltó felszerelésére szolgáló csonk.

 

Zero Suspension System

A Zero név a Mondraker által szabadalmaztatott virtuális forgásponttal rendelkező rendszer neve. Ennek a szabadalmaztatott rendszernek a lényege, hogy a virtuális forgásponton belül a rugóstag úszó felfüggesztéssel rendelkezik: egyszerre rögzített mind az alsó, mind pedig a felső himbához. A rugóstag elhelyezése, a himbák aránya és az úszó felfüggesztés a kulcsa annak, hogy egy egyedülálló és más rendszerekhez képest fejlettebb/hatékonyabb felfüggesztést kapunk.

 

Az alumínium Foxy modelleknél továbbfejlesztett kinematikát a Carbon verziónál még tovább fejlesztettük, mégpedig a mostanában nagy népszerűségnek örvendő kisebb első lánctányérok figyelembe vételével. Az eredmény pedig egy olyan felfüggesztés lett, ami az eddigi legjobb pedálozási hatékonyságot biztosító felfüggesztés, ami természetesen megőrizte a Zero rendszer legendás csillapítási tulajdonságait. A Carbon használatának köszönhetően sikerült az alumínium Foxynál is agilisabban hajtható kerékpárt alkotnunk. Vitathatatlan, hogy a Foxy széria a 140 mm-es kerékpárok közül az egyik leghatékonyabb felfüggesztéssel rendelkezik, legyen szó tekerésről vagy leejtőzésről.

 

A Foxy carbon modelljei speciálisan a Zero Suspension rendszerre hangolt FOX CTD rugóstagokkal kerülnek forgalomba.

 

Forward Geometria

Természetesen az új Foxy Carbon követi a Mondraker által két évvel ezelőtt bemutatott Forward Geometria koncepciót. A Forward Geometria jelentős előnyöket kínál a hagyományos geometriákkal szemben. Ezt, a használata közben érzékelt jobb kezelhetőség, könnyebb irányíthatóság, megnövekedett menetbiztonság és megnövekedett önbizalom jellemzi legjobban.

 

A Forward Geometria egy, a hagyományos geometriákhoz képest hosszabb első háromszög és rövidebb kormányszár együttes használatát takarja. Az első háromszög hosszának növelése megegyezik a kormányszár rövidítésével, ami lehetővé teszi, hogy a használó kapcsolódási pontjainak aránya (nyereg, pedál, kormány) változatlan maradjon egy hagyományos geometriához képest. Az egyedüli különbség az, hogy az első kerék középpontja előrébb kerül, a geometria többi része változatlan marad.

 

Az összes Foxy Carbon modell az FG30-as kormányszárral kerül forgalomba, de míg az extrém Foxy XR 160 mm-es első villát kap, addig a többi modell 140 mm-es villával van ellátva.

 

A Forward Geometria nagyobb biztonságot nyújt technikás és meredek lejtmenetnél, mivel az első kerék tengelye a hagyományos geometriákhoz képest előrébb helyezkedik el, aminek következtében az első kormány feletti szaltó valószínűsége is kisebb. Az Forward Geometriának köszönhetően nagyobb sebességnél a rider önbizalma nő, a megnövekedett tengelytáv sokkal stabilabbá teszi a kerékpárt minden terepen. Az FG30-as kormányszárnak köszönhetően a kormányzás is sokkal közvetlenebb, sokkal kisebb kormánymozdulattal tudjuk elérni ugyanazt az első kerék rotációt, mint egy hoszabb kormányszár esetén. Ez jelentősen hozzájárul a kormányzás precizitásához és a kerékpár könnyű irányíthatóságához. Mindezek mellett a Forward Geometria elősegíti a rider testsúlyának előrébb helyezését, ami hozzásegít ahhoz, hogy kanyarban nagyobb nyomást gyakoroljunk az első kerékre. A nagyobb első kerék terhelés nagyobb tapadást eredményez az első keréken, ami pedig nagyobb sebességű kanyarvételt tesz lehetővé annak veszélye nélkül, hogy az első kerekünk kicsúszna. A 27.5''-ös kerekekkel kombinálva a Forward Geometria olyan irányíthatóságot és menettulajdonságokat nyújt, amiről eddig még álmodni sem mertünk volna.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy a nemzetközi szaksajtó egyöntetűen az utóbbi idők egyik legjobb újításának titulálta a Forward Geometria koncepcióját.

 

Kerekezz 27.5''-ös bringával

A Mondraker, a Foxy Carbon kerékpár szérián egyértelműen a legfejlettebb technológiát vonultatja fel a legjobb eredmény elérése érdekében. De természetesen nem feledkeztünk meg arról a majdnem legfontosabb tulajdonságról sem, amit egy ilyen kerékpárnak nyújtania kell: az öröm és a kerékpározás élvezete. A Foxy a legsokoldalúbb kerékpárunk, ennek megfelelően a kerék méretének megválasztása során is ez az elv vezérelt. A 27.5”-ös kerék választása a 29”-es kerekekhez képest sokkal agilisabb, kisebb súlyú, jobban irányítható és nagyobb élményt nyújtó kerékpárt megalkotását jelentette. A 26”-os modellekhez képest pedig jobb gördülési/tapadási tulajdonságokkal rendelkezik. Egy szó, mint száz a 27.5”-ös kerékmérettel és a Carbon modellekkel méltán ünnepelhetjük a Foxy 10-ik születésnapját!

 

 

A Foxy Carbon modelleknél alkalmazott technológiák:

 

 • Hidden Housing Guide: A hátsó fék, első/hátsó váltó, illetve az állítható nyeregcső bowdenjei mind a carbon vázon belül kerültek elvezetésre.
 • Egy lánctányér kompatibilitás:Az új Direct Mount felfüggesztés mind a Sram, mind pedig a Shimano első váltóival kompatibilis. A könnyen leszerelhető adapter pedig az egytányéros hajtókarok felszerelését nagymértékben leegyszerűsíti. A leszerelhető első váltó adapter célja az volt, hogy az egy lánctányéros hajtókar használata során ne zavarja semmi a szerelést és esztétikailag se rondítsa a szimpla lánctányér nyújtotta optikát egy a vázon lévő „csonk”. Az első átdobó felszereléséhez szükséges csavarhelyek lehetőséget adnak egy a rugóstagot védő hátsó sárvédő felszerelésére is.
 • ISCG05: A Foxy Carbon modellek mindegyike a lánc ledobás és a láncnak a lánctányér és a váz közé beszorulását védő alumínium elemmel van ellátva. Egy carbon váz esetén egy ilyen védelem elengedhetetlen, hiszen a karbon szövetek sokkal könnyebben károsodhatnának egy láncleesésnél.
 • Alsó cső és láncvilla védők: Az esetlegesen felverődő kövek elleni védelmet az alsó csövön lévő védő biztosítja. A lánc okozta esetleges károkat pedig a láncvillára szintén gyárilag elhelyezett védők minimalizálják.
 • Press Fit BB92: A középrész az összes Foxy Carbon modellnél a legújabb integrált PressFit BB92-es verzió.

 

Foxy Carbon:

 • 4 modell: Foxy, Foxy R, Foxy RR, Foxy XR
 • 4 méret: S (15.5”), M (17”), L (19”), XL (21”)
 • Stealth Carbon váz
 • Új All Mountain 140 mm-re optimalizált Zero Suspension kinematika
 • Forward Geometria
 • 27.5”-ös kerékre optimalizált geometria
 • Belső bowden vezetés
 • Alumínium, egy darabból készített felső himba
 • Leszerelhető Direct Mount első váltó adapter
 • ISCG 05 integrált bash guard-al
 • 1.5” Tapered fejcső
 • Post Mount direct 160 mm-es hátsó fék rögzítés
 • PressFit BB92 hajtókar
 • Láncvilla és alsócső védők
 • 142x12 mm-es hátsó tengely

A Foxy Carbon széria modelljeit ezen a linken találod meg

További képek: